חזרה

נפגעת חלילה בתאונת דרכים – ייתכן מאוד ומגיע לך כסף!

נכתב ע"י: עו"ד זיוה אופק

פגיעה בתאונת דרכים מעוררת מטבעה חרדה או בלבול המקשים על ההתנהלות היעילה בסיטואציה, שגם כך היא פתאומית וטראומטית. לאחר הטראומה הראשונית המלווה לעיתים בצעקות בין המעורבים או חלילה בפינוי לבית החולים ולעיתים אף באשפוז, יש לנקוט בשורה של צעדים על מנת לקבל את המגיע לנפגע. אנסה לעשות קצת "סדר בבלגן" ולהבהיר מה צריך לעשות על מנת לקבל את המגיע על פי חוק באופן מקסימאלי ובמהירות האפשרית.

ככלל חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים קובע הגדרה לתאונות דרכים המזכה בפיצוי:

"תאונת דרכים" – מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה; יראו כתאונת דרכים גם מאורע שאירע עקב התפוצצות או התלקחות של הרכב, שנגרמו בשל רכיב של הרכב או בשל חומר אחר שהם חיוניים לכושר נסיעתו, אף אם אירעו על ידי גורם שמחוץ לרכב, וכן מאורע שנגרם עקב פגיעה ברכב שחנה במקום שאסור לחנות בו או מאורע שנגרם עקב ניצול הכוח המיכני של הרכב, ובלבד שבעת השימוש כאמור לא שינה הרכב את ייעודו המקורי; ואולם לא יראו כתאונת דרכים מאורע שאירע כתוצאה ממעשה שנעשה במתכוון כדי לגרום נזק לגופו או לרכושו של אותו אדם, והנזק נגרם על ידי המעשה עצמו ולא על ידי השפעתו של המעשה על השימוש ברכב המנועי;"

הגדרת התאונה אינה פשוטה. בימים אלו אנו מטפלים באדם אשר נפגע בתגרה שהתפתחה באוטובוס וכלל לא ידע כי מדובר למעשה בתאונת דרכים. ממילא לא פעל באופן נכון, אולם בכל מקרה של ספק, חשוב לקחת את הפרטים ולהתייעץ.

חשוב גם לשים לב שבמקרה של נזק גוף בתאונת דרכים מגיע לנו פיצוי. שאלת האשם אינה רלוונטית כלל לפיצוי עצמו ולשיעורו. אבל, כדי לקבל את מה שמגיע לנו, כדאי להתנהל נכון.

יצוין, כי חוק "פיצויים לנפגעי תאונות דרכים" עוסק אך ורק בנזק הגוף ואין לו כל קשר לנזק לרכב עצמו המכוסה – או לאו – על ידי חברת הביטוח, באמצעות ביטוח צד ג' או ביטוח מקיף. מימון פיצוי הנפגעים בגוף נעשה מתוך אותו תשלום הנגבה על ידי חברות הביטוח במסגרת "ביטוח חובה".

בדומה לחוסר הידיעה בדבר המעורבות בתאונת דרכים, לעיתים אנשים כלל לא יודעים כי נגרם להם "נזק גוף" – כך למשל נהרסו בתאונת דרכים מכשירי השמיעה של לקוח. הדבר התגלה בשיחה אגבית עמו. נזק לציוד רפואי ושיקומי שהאדם הולך איתו באופן קבוע נחשב לנזק גוף, למשל משקפי ראיה, מקל הליכה וכיוצ"ב.

חשוב לזכור כי בכל מקרה של פגיעה בתאונה, הדבר הכי חשוב הוא להקדיש את מלוא תשומת הלב לטיפול הרפואי – כי "העיקר הבריאות". זה נכון לחיים וזה נכון גם להתנהלות המשפטית. המצב הרפואי הוא לב התיק המשפטי ויש לו את ההשפעה הגבוהה ביותר על שיעור הפיצוי.

אם ניתן, רצוי לקחת את פרטי כל כלי הרכב והנהגים המעורבים. במקרה של נהג או נוסע, כדאי לקחת גם את פרטי ביטוח הצד השלישי או המקיף שיש להם. במקרה של הולך/כת רגל צריך לקחת את פרטי ביטוח החובה שיש לכל אחד מכלי הרכב.

מכאן, שם המשחק הוא שמירת מסמכים, קבלות, מסמכים רפואיים, הודעה שניתנה למשטרה וכל מסמך אחר אשר קשור לתאונה. חשוב לדעת, כי עיקר הפיצויים במשפט הישראלי, הינם בשל נזקים ממוניים ובראשם אובדן השתכרות או אובדן הכושר להשתכר. הנזקים שאינם ממוניים, כגון הכאב והסבל שגרמה הפציעה, אובדן של הנאות החיים וכיוצ"ב מפוצים בסכום נמוך במשפט הישראלי. לכן, חשוב ביותר להמציא אישורים על אובדן ימי עבודה ושוויים והוכחות על גובה השכר. גם אברכים, המקבלים תשלומים בשל לימודים בכולל, חשוב שימציאו אישורים על תשלומים אלו ועל אובדנם, ככל שאיבדו חלק מהתשלום בשל היעדרות בגלל התאונה.

בפועל, בהזדמנות הראשונה, חובה לגשת למשטרת התנועה ולדווח על התאונה אם היו בה נפגעים. למשטרה צריך להביא ככלל תעודה מזהה, רשיון רכב, תעודת ביטוח חובה, ומסמכים רפואיים ראשוניים. במקרה של נהג/ת דרוש גם רשיון נהיגה. כמובן, בהנחה שיש בידך את המסמכים הללו. אם את/ה בעל/ת הרכב או מחזיק/ה בו או קרוב/ה אליהם וידוע לך שחלק מהמסמכים הללו אינם נמצאים ברשותך, כי הם אינם, למשל, כתוצאה מכך שאדם נהג ללא רישיון או בפסילת רישיון, או מכיוון שרישיון הרכב או הביטוח לא חודשו במועד וכיוצ"ב, מומלץ להתייעץ עם עו"ד לפני הפניה למשטרה.

מכל מקום, לאחר איסוף המסמכים הראשוני וקבלת אישור המשטרה, מומלץ לפנות לעו"ד לצורך תביעת פיצוי כספי בגין נזקי הגוף שנגרמו בתאונה. ניתן כמובן לפנות לסוכן הביטוח או ישירות לחברת הביטוח, אולם מנסיוני, סכומי הפיצוי המוצעים בדרך זו הם נמוכים באופן משמעותי. לעיתים קרובות, הדבר גם מסרבל את ניהול ההליכים מול חברת הביטוח שגם כך מלווים בבירוקרטיה ארוכה וסבוכה.

מכאן מחכה הליך שעלול להימשך כמה חודשים ובמקרים סבוכים יותר אפילו מספר שנים, שבסופו את/ה צפוי/ה לקבל את הפיצויים המגיעים לך. במסגרת ההליך הזה יצטרך עוה"ד להחליט האם הוא ממליץ על התכתבות מול חברת הביטוח או הגשת תביעה לבית משפט. כמו כן, על עוה"ד לייעץ לך כיצד להעריך האם נותרה פגיעה לצמיתות בגלל התאונה במידה ונתרה, מה שיעורה ואילו סכומי פיצוי ריאליים ניתן לקבל ביחס לפגיעה הנדונה. כמובן שלאחר כל ההערכות הללו יש לנהל את ההליך עצמו, הכולל את איסוף הראיות, הגשתם בדרך הנכונה, וניהול מו"מ שיביא לתוצאה האופטימלית מבחינתך.

נדגיש, כי שיעור שכר טרחת עורך הדין קבוע בחוק והוא 8% משיעור הפיצוי, ככל ולא מוגשת תביעה, 11% ככל ומוגשת תביעה וזו מסתיימת בפשרה ו- 13% ככל והתיק מסתיים בפסק דין של בית המשפט.

 ** ניתן לקרוא את המאמר כפי שפורסם באתר 'חרדים 10':
http://www.ch10.co.il/news/71538/#.VAMeFPmSwmM